כשזה מגיע לשמירה על בריאות וחיוניות הגוף שלנו, מעקב מתמיד הוא המפתח. גם אלו מאתנו שנהנים מבריאות איתנה, מודעים לעובדה שדברים עשויים להשתנות מבלי שכלל נצפה לכך. ככל שאנו מתבגרים, הסבירות לשינויים בלחץ הדם עולה. אלמנטים רבים באורח החיים משחקים תפקיד חשוב בתנודות הללו. מדדי לחץ דם הם ללא ספק מהחשובים ביותר. הם משמשים כסמנים קריטיים להיכרות עם בריאות הלב וכלי הדם שלנו. אז מהי בעצם משמעות המספרים המהבהבים במד לחץ הדם? מדוע מדובר במדד כה חשוב וכיצד נזהה מבעוד מועד את הדגלים האדומים? אני מקווה שעד סוף המדריך הזה, יהיה באפשרותך לפצח את המדדים שלך במדויק ולרכוש מומחיות במדידת לחץ דם.
מדוע כה חשוב לעקוב אחר מדדי לחץ דם?
מדידת לחץ דם אינה רק בדיקה רפואית שגרתית, זוהי אבן יסוד בטיפול רפואי מונע. המספרים מייצגים שני מדדים שונים (שנפרט מיד בהמשך) המייצגים יחד את עוצמת הלחץ בה נע הדם כנגד דפנות העורקים במהלך פעימות הלב ובשלב המנוחה. משחק דינמי זה מספק תובנות לגבי היעילות של מערכת הלב וכלי הדם. חריגה מהנורמה עלולה להצביע על בעיה מהותית ולכן, ניטור קבוע הוא חיוני. שמירה על לחץ דם תקין ומעקב רציף יאפשרו לך למנוע מחלות כרוניות בלב ובכלי הדם.
המציאות שמאחורי המספרים
כולנו יודעים לקרוא את המספרים המופיעים על הצג, אך רק מעטים מאתנו מבינים את משמעותם. כאמור, מדובר למעשה בשני מדדים שונים – לחץ דם סיסטולי ודיאסטולי.
- לחץ דם סיסטולי הוא הכוח המופעל על דפנות העורקים במהלך התכווצות הלב
- לחץ דם דיאסטולי מייצג את הלחץ בעורקים בזמן הרפיית הלב
מדדי לחץ דם, אם כן, מציגים מספרים בפורמט של סיסטולי על דיאסטולי. כך למשל, נניח שיש לנו לחץ דם 100 על 60. משמעות הדבר היא שיש לנו לחץ דם 100 סיסטולי על 60 דיאסטולי. 120/80 ייחשב כמדד טוב, אך חריגות משמעותיות ממדד זה עשויות לאותת על בעיות פוטנציאליות שונות, בדרגות שונות של חומרה.
הסיכונים במדדי לחץ דם גבוהים
לחץ דם גבוה, או יתר לחץ דם, לרוב אינו מלווה בסימפטומים מורגשים. זהו ללא ספק אחד מהמאפיינים המסוכנים ביותר במצב זה. בשקט-בשקט, מבלי שכלל נהיה מודעים לכך, רמות לחץ הדם שלנו עולות ומשפיעות על אברי הגוף השונים כגון המח, הלב והכליות. ללא מעקב, עשוי להתחולל הרס במערכות הרגישות הללו ועד שנבחין בכך – ייתכן שהנזק כבר נעשה.
כך נפרש את הקריאה
חשוב לציין כי המדדים עשויים להשתנות כאשר הם נמדדים בבית, במרפאה, או באמצעות הולטר לחץ דם. כאן, נסקור את משמעותם של מדדי לחץ דם הנמדדים במרפאה.
את המדדים, ניתן לחלק למספר קטגוריות עיקריות (יש לציין כי חשוב לדעת היכן נמדד לחץ דם. במרפאה, בבית או בהולטר לחץ דם). בדוגמאות הבאות נדבר על לחץ דם שנמדד במרפאה
לחץ דם מיטבי
לחץ דם מיטבי מוגדר כלחץ דם סיסטולי נמוך מ – 120 מילימטר כספית ו – 80 מילימטר כספית. כלומר, כאשר ישנו לחץ דם 120 על 80, אנו נמצאים במצב האופטימלי.
לחץ דם תקין
לחץ דם תקין מוגדר כערך סיסטולי בין 120 ל – 129 מילימטר כספית, ולחץ דיאסטולי בין 80 – 84 מילימטר כספית.
יתר לחץ דם דרגה I
לחץ דם בדרגה ראשונה מוגדר כערך סיסטולי בין 140 ל – 159 מילימטר כספית ולחץ דיאסטולי בין 90 – 99 מילימטר כספית. מכאן שלחץ דם 150/90 או לחץ דם 130/90, למשל, ייחשבו כעליות מתונות. ייתכן כי מדובר באינדיקציה ראשונית לעליית לחץ דם, אך לא בהכרח. ככל שמדדי לחץ הדם עדיין נמוכים מלחץ דם 160/100, אנו עדיין נמצאים בטווח הנמוך ביותר של חריגה מלחץ הדם התקין.
יתר לחץ דם בדרגה II
לחץ דם בדרגה שנייה מוגדר כערך סיסטולי בין 160 ל – 179 מילימטר כספית, ולחץ דיאסטולי בין 100 – 109 מילימטר כספית.
יתר לחץ דם דרגה III
לחץ דם בדרגה שלישית מוגדר כערך סיסטולי בין מעל 180 מילימטר כספית, ולחץ דיאסטולי מעל 110 מילימטר כספית. מכאן שמדדים כמו לחץ דם 200 על 100 או 110, נחשבים לעתים כמצבים הדורשים בניית תוכנית מקיפה לשליטה במצב. ראוי לציין כי כאשר ישנו מדד כמו לחץ דם 230, עשויה להידרש התערבות רפואית דחופה.
האם יש לחשוש ממדדים נמוכים?
גם מדדים מתחת לנורמה עשויים להשפיע על המצב הבריאותי. כך למשל, מדדי לחץ דם 100 על 60 או לחץ דם 90/60 עשויים להעיד על לחץ דם נמוך. מצב זה, שיש המכנים אותו גם תת לחץ דם, דווקא טומן בחובו תסמינים מובחנים. בין השאר אלו כוללים תחושת חולשה, סחרחורת, טשטוש בראייה, בחילות וקשיי ריכוז. בעוד שלאנשים מסוימים לחץ דם נמוך באופן טבעי ללא סיכונים ברורים, קריאות נמוכות מתמשכות עשויות להצביע על מצבים כרוניים שונים וביניהם תופעות לוואי של טיפול תרופתי.
זה הזמן לקחת אחריות על בריאות הלב וכלי הדם שלך. לאחר הערכה מקיפה של מצבך, תיבנה עבורך בהתאמה אישית תוכנית רב תחומית לניהול לחץ הדם. לפרטים נוספים ותיאום שיחת ייעוץ, ניתן להשאיר פרטים באתר או בווטסאפ ונחזור אליך בהקדם.