ברגעים השקטים שלפני עלות השחר, כשהעולם רק מתחיל להתעורר, הגוף שלנו פועל במלוא המרץ. המחזוריות הזו, עשויה להשפיע בין השאר גם על לחץ הדם שלנו. רבים מהמטופלים העוקבים באופן קבוע אחר לחץ הדם, מזהים מדדים גבוהים כאשר הם בוחרים לבצע מדידה מיד עם הקימה. על אף שנתון כזה עשוי להבהיל, חשוב לדעת כי מדובר בתופעה שכיחה שאינה מעידה בהכרח על סיכון בריאותי. למעקב אמין, עלינו להתמקד בממוצע המדידות היומי ולשמור על עקביות, ולא להסתמך רק על מדידה אחת או שתיים החורגות מהנורמה. אז למה כה רבים מודדים לחץ דם גבוה כשקמים בבוקר, מהי משמעות התופעה ואיך הכול קשור לשעון הצירקדי? ד"ר אהוד דרוקר, רופא לחץ דם מומחה, מסביר כאן כל מה שחשוב לדעת על התופעה.
השעון הצירקדי – המקצב הפנימי של חיינו
יהיו בחירות אורח החיים שלנו אשר יהיו, לגוף קצב משלו. על אף שאנו לא תמיד ערים לכך, התהליכים הביולוגיים שלנו מכוונים לשעות היום. המקצב הצירקדי הוא מנגנון פיזיולוגי פנימי המווסת שלל תפקודים פיזיולוגיים על פי מחזורי היום והלילה. הוא משפיע על מחזור ההתחדשות התאית, על הפעילות העצבית ובין השאר, גם על תפקוד הלב וכלי הדם. בשעות הבוקר המוקדמות, בדרך כלל בין 4 בבוקר ל-6 בבוקר, לחץ הדם עשוי לעלות באופן טבעי. כיום, מבססים מומחים רפואיים כי לחץ הדם מושפע עמוקות מהשעון הצירקדי בקרב כלל היונקים, כאשר ישנה צניחה משמעותית במהלך הלילה ועלייה ניכרת בשעות הבוקר, במחזור המתרחש כל 24 שעות.
שינויים בפעילות המערכת העצבית
קיימת בגוף מערכת עצבים הקרויה מערכת עצבים אוטונומית (שולטת על עצמה), אשר בין השאר משפיעה על מהירות ועוצמת כיווץ הלב, וכן כיווץ או הרפיית כלי הדם הנקראים עורקיקים. במהלך השינה מערכת העצבים האוטונומית נמצאת בפעילות נמוכה וכתוצאה מכך גם לחץ הדם נמוך מאשר זמן בו אדם נמצא בפעילות. לכן בשעות הקימה, עשויה לעתים לחול "קפיצה" קלה בלחץ הדם.
לחץ דם גבוה כשקמים בבוקר – הגורמים ההורמונליים
שחקן מפתח נוסף הגורם לעלייה בלחץ דם במהלך הבוקר קשור דווקא לפעילות ההורמונלית. עם הקימה, נערך הגוף להתמודד עם אתגרי היום-יום. תחושת ההלם שרבים מאיתנו חווים עם הקימה, מעוררת בגוף תחושת דריכות וישנה הפרשה מוגברת של קורטיזול. קורטיזול הוא הורמון סטרואידי שמופרש מבלוטת יותרת הכליה אשר בין השאר מעלה את לחץ הדם.
מתי לחץ דם גבוה בבוקר עשוי להצביע על בעיה רפואית?
לאחר שהסברנו מדוע לחץ דם גבוה בבוקר אינו מעיד בהכרח על תופעה פתולוגית, ראוי שנתעכב גם על המקרים בהם יש להקדיש לכך תשומת לב. החשוב ביותר לזכור הוא שככל שעולה כל חשד כי לחץ הדם אינו מאוזן, יש לפנות למומחה לחץ דם ולקבל ייעוץ. עליות בלחץ הדם בשעות הבוקר עשויות לעתים להעיד על הפרת האיזון בלחץ הדם. על מנת לוודא שזה אכן המצב נדרשת מדידה של לחץ דם באחת משלוש דרכים: הולטר ל"ד, מדידות פעמיים ביום למשך שבוע, או לחילופין מדידה במרפאה אחת לשבוע במשך שלושה שבועות. במידה ולחץ הדם גבוה מהרף המקובל חשוב להיוועץ ברופא לצורך התאמת תוכנית לאיזון לחץ הדם.
על אף שרובנו נחווה עליות מתונות בלחץ הדם בשעות הבוקר, אם כן, שינויים קיצוניים יותר דורשים תשומת לב קפדנית. הבנת הניואנסים בלחץ הדם שלנו ומעקב קבוע, לצד ייעוץ מקצועי, יאפשרו לנו לייעד תוכניות מניעה יעילות ולשמור על בריאות לב וכלי דם מיטבית. לפרטים נוספים על מצבי לחץ דם ולייעוץ, ניתן לפנות כעת באתר ונשמח לסייע לך.